Consultanta pentru Certificare FSC (Forest Stewardship Council)

CERTIFICAREA MANAGEMENTULUI FORESTIER Cerintele directivei EU 995/2010 privind exploatarea lemnului sunt aplicabile începand cu data de 3 martie 2013. Aceasta directiva interzice companiilor din cadrul UE introducerea pe piata UE a lemnului sau produselor lemnoase, care au fost recoltate ilegal în tara de origine. Masurile pentru asigurarea acestor standarde includ excluderea urmatoarelor surse de aprovizionare

CERTIFICAREA MANAGEMENTULUI FORESTIER Cerintele directivei EU 995/2010 privind exploatarea lemnului sunt aplicabile începand cu data de 3 martie 2013. Aceasta directiva interzice companiilor din cadrul UE introducerea pe piata UE a lemnului sau produselor lemnoase, care au fost recoltate ilegal în tara de origine. Masurile pentru asigurarea acestor standarde includ excluderea urmatoarelor surse de aprovizionare:

 • Lemn recoltat ilegal
 • Lemn recoltat prin încalcarea drepturilor civile şi traditionale
 • Lemn recoltat din paduri cu valori ridicate de conservare, necertificate
 • Lemn provenit din arbori modificati genetic
 • Lemn recoltat din paduri transformate în plantatii sau pentru uzul neforestier

Certificarea managementului forestier sau certificarea padurilor, reprezinta o solutie utilizata in politica forestiera actuala si o modalitate de extindere a pietelor produselor forestiere obtinute din paduri gospodarite durabil. In anul 1993 a fost infiintata Forest Stewardship Council (FSC), Consiliul de Administrare al Padurilor, o organizatie non-guvernamentala al carui scop este sprijinirea managementului padurilor, tinand cont de protectia mediului, de aspectele sociale si de viabilitatea economica a modului de gospodarire. FSC este independent şi nu urmareşte interese financiare. Obiectivul sau este de a identifica lemn prietenos din punct de vedere social şi ecologic. Produsele obtinute din paduri certificate FSC pot utiliza marca / sigla FSC. Certificarea managementului forestier FSC este un proces prin care, un Organism de Certificare ACREDITAT FSC confirma ca o anumita suprafata forestiera este gospodarita in conformitate cu un standardul de referinta. Standardul de management forestier contine 10 Principii si 56 Criterii:

 • Principiul 1: Conformitatea cu legislatia nationala si internationala si principiile FSC
 • Principiul 2: Dreptul de proprietate sau folosinta si responsabilitatile aferente
 • Principiul 3: Drepturile populatiilor indigene (neaplicabil in Romania)
 • Principiul 4: Relatiile cu comunitatile si drepturile angajatilor
 • Principiul 5: Beneficiile multiple ale padurii
 • Principiul 6: Impactul asupra mediului
 • Principiul 7: Planul de management
 • Principiul 8: Monitorizarea si evaluarea
 • Principiul 9: Paduri cu Valoare Ridicata de Conservare
 • Principiul 10: Plantatii

Cele 10 principii sunt detaliate in 56 de criterii. Pentru aplicarea lor acestea se vor adapta la conditiile specifice fiecarei tari, de catre Initiativele Nationale FSC sau de catre organismele de certificare acreditate. Certificarea managementului forestier este continuata de CERTIFICARE A LANTULUI DE CUSTODIE, prin elaborarea unor mecanisme de urmarire a produselor lemnoase sau nelemnoase care provin din padurile certificate, de la sursa pana la consumator. Certificarea lantului de custodie se aplica companiilor care exploateaza, prelucreaza sau comercializeaza material lemnos certificat FSC si care doresc sa eticheteze aceste produse cu marca FSC. Pentru consumatorul final, acest lucru furnizeaza certitudinea ca lemnul utilizat în produs provine din exploatarea sustenabila.

Etapele consultantei pentru Certificare FSC

–   Audit diagnoza, de evaluare initiala a sistemului de management
–    Elaborarea Documentatiei
–    Instruirea personalului în domeniul sistemului de management
–    Asistenta la implementarea sistemului de management
–    Asistenta la selectarea organismului de certificare
–    Asistenta la implementarea actiunilor corective rezultate in urma auditului de certificare

Comments are closed.