Sisteme de managementul sigurantei produsului alimentar

HACCP/ISO 22000


ISO 22000 este un nou standard international, elaborat pentru a asigura securitatea lanturilor alimentare pe plan mondial si care cuprinde principiile HACCP.

Se aplica tuturor organizatiilor care sunt implicate direct sau indirect, in productia, transportul, depozitarea si desfacerea produselor alimentare sau conexe acestora si care urmaresc implementarea unui sistem de management care sa acorde garantia sigurantei alimentului.

Cerinte pentru organizatiile din domeniul alimentar, poate fi aplicat in diverse entitati, de la producatori sau procesatori de carne, lapte etc, continuand cu operatori de transport de alimente si ajungand pana la magazine de desfacere, unitati de alimentatie publica sau producatori de echipamente utilizate in domeniul alimentar.


Este de notorietate faptul ca siguranta alimentara este o responsabilitate comuna, asumata printr-un efort comun al tuturor participantilor la lantul alimentar. Pe plan mondial, companiile implicate in productia, prelucrarea, transportul sau furnizarea de produse alimentare recunosc faptul ca, clientii le solicita tot mai stringent sa-si demonstreze capacitatea de a identifica si tine sub control riscurile de contaminare de pe intreg lantul alimentar. Standardul ISO 22000 poate fi implementat de sine statator sau integrat cu alte standarde : ISO 9001, ISO 14001 sau OHSAS 18001.
Legislatia romaneasca impune ca firmele implicate in domeniul alimentar sa implementeze un sistem de management al sigurantei alimentului HACCP, fara sa oblige compania sa certifice sistemul implementat. Totusi, noi recomandam certificarea sistemului implementat de catre un organism de certificare acreditat, pentru a se elimina din start majoritatea discutiilor legate de implementarea corecta a sistemului.

Eliberat de catre un organism de certificare acreditat, certificatul asigura clientii ca pot avea incredere in faptul ca entitatea actioneaza in directia unor bune practici de igiena alimentara, respectiv a sigurantei alimentului.

Comments are closed.